Tuesday, February 15, 2011

Saya tak pernah beli thumbdrive DAN bagaimana cara saya buat backup utk important documents etc..

Saya kasi tips utk sekalian alam.

Maybe you all ada cara yang tersendiri macam mana nak backup documents penting contohnya macam documents kerja, assignments and apa-apa je yang di-consider-kan sebagai pentinglah!

Cara I?

Mudah.

Eventho I tak pernah memiliki broadband (secara jujurnya memang benar ye semua...) ulang suara.. I tak pernah ada broadband di zaman sekarang macam impossible jek. Tak pe, I terus je online kot handphone ecehh... Serius. Blog pun kot handphone je.. heheheheee =___= muka tak menunjuk-nunjuk*

Ok abaikan stori handphone segala.

Setiap kali lepas je I siapkan or maybe separuh siap semua kerja (yg very kuasa tiga important je) I akan send ke email. Macam mana? email siapa lak nak kena di-send-kan. Alaaa mudahlah. I ada dua category of emails. Satu untuk tujuan rasmi, and satu lagi untuk tujuan social network. So I buka salah satu email berkenaan, attach documents tersebut dan send-lah ia ke email yang lagi satu. Confirm selamat! Kalau save dalam thumbdrive, owhhh sungguh ku tak percaya... Kadang-kadang kena viruslah. harm-lah and macam-macam rupa penyakit thumbdrive ni. Laptop/pc pun lebih kuranglah. Last-last file hilang. Adehhhh.

Tak de kemudahan internet?

Alhamdulillah so far I tak de masalah dengan internet sebab kat rumah ada internet, office ada internet, kat mana-mana pun ada internet (handphone). So bila-bila masa mau buka check, tanpa perlu risau tertinggal kat rumah documents/thumbdrive berkenaan, boleh je check. Tak perlu risau lagiii (ala-ala pantene punya iklan teheee). Itu cara I hokey. Jangan compare-compare dgn yg lain. kalau ada suggestion yang lagi holiauuuu... boleh kasi tau I ;p

Btw.. I nak pecah satu rahsia yang... I ni yang hidup dizaman millenium habis ni.... TAK PERNAH BELI THUMBDRIVE DENGAN APA CARA SEKALI PUN ;p

Serius tak tipu!
heheheheeee - malu je kan??

Sebab masa I mula-mula masuk U dulu, ayahanda I yang kasi thumbdrive untuk kegunaan masa belajar tu. Masa tu thumbdrive mahal gilerrrr....... Mana mampu as student teheeeee. Tahu tak berapa kapasitinye? 128MB! heh.. tak percaya? cayalaaa.. dulu mana ada giga biga wiga semua ni. Yang tu la yang paling canggih. Sungguh haihhhhh.....




Antik



bukti!!



Lagi satu...

Thumbdrive tu la yang I pakai SAMPAI SEKARANG! tak pernah tukar! huh! sangat sentimental howwhhh. Bayangkan sejak zaman belajar. Ada ke jumpa sekarang 128MB kat kedai. Mana ada..... Kalau you all minta, confirm kena gelak wa cakap sama lu... Ehh my officemate pun mau gelak tak hingat kalau I bagi thumbdrive ni suruh save documents dengan muka tak percaya..."ehh muat ke nak save???" hohhh. -___-" Tahan lasak ni tau!!! Tak muat tak pe, kita boleh buat 7 8 kali transfer. hehehee.

Lepas tu lepas habis belajar and dah kerja ni. Pernah wish nak thumbdrive baru (yela dah kerja boleh beli baru hehehe. Dulu tak mampu ;p) Tapi tak jugak beli.. Still pakai yang 128MB jugak. Nak jadi cerita, masa pergi Family Day kat Pork Dickson (office punya event) around last year camtu, I dapat thumbdrive free. Cabutan bertuah! Memang Bertuah habisss I kan?? kan?? Macam teruja tak tentu hala. Macam dapat hadiah cabutan bertuah tv plasma flat skrin 76 inci!!! 2 Giga ahhhh. Bangga giler sedangkan orang lain siap pakai external apa benda ntah! teheeeeee




yang color hijau dapat cabutan bertuah. Memang bertuah....

5 comments:

  1. cara send gune emel tu jugak saye praktikkan .:P

    ReplyDelete
  2. gud one!heheee.lg slmt kot..skrg ni mcm2 jenis virus pnyakit kot computer ni...isskk

    ReplyDelete
  3. miss i miss u la...da lame x singgah sini.miss pon da lame x update belog.saye bangge ah ngn thumbdrive 128mb miss 2!

    ReplyDelete
  4. alololooo kiutnyee..miss u 2..hehehehee.sat2..demi miss nur muhamad..sy nk update blog skrg..;p

    ReplyDelete