Thursday, February 10, 2011

Best ke Jadi Pensyarah?

Entri kali ni memperkenalkan rasa suka hati saya kepada sekalian.

Best ke jadi pensyarah. Soalan hot sering berkumandang kat telinga nih. Baik kakak I, abang I, adik I, abang ipar I, kengkawan sekalian or kucing peliharaan jiran sebelah rumah. Best ke jadi pensyarah? Den tak tau lah nak cakap. Cuba tanya cikgu-cikgu. Best tak jadi cikgu? Siapa yang mak ayah or siblings yang jadi cikgu, cuba tanya.. best tak?? Ni I nak menjawab segala persoalan anda semua. Sebab ada yang tengok I ni best je jadi pensyarah, siap sempat ber-update blog lagi. Hebattttt -____-"

Tuan-tuan dan puan-puan yang dikasihi,

Pi mana pi mana pun, pensyarah ni tetap kerja untuk cari makan demi menampung keperluan keluarga eceh. Cari makan yang halal kalau kita menjalankan tanggungjawab a.k.a amanah ni dengan sebetulnya. Semua kerja camgitu kan??? Kalau tak orang cakap makan gaji buta. cewahhh. Pendek kata lah kan, tetap kerja makan gaji yang mana kita diberi upah setelah menjalankan kerja berkenaan. So kalau nak dapat upah, BUATLAH KERJA!! Best or tak best, terlalu subjektif lor. Mana ada kerja yang best yang ikut kepala sendiri eventho bekerja sendiri pun. Tetap akan sakit kepala fikir kerja. Tambah-tambah makan gaji macam I ni. So kalau bos bagi kerja kena buat, jadi buat ajelah. Kalau merungut pun, ada dorang kesah?? tak kan. Lagipun, hidup ni akan ada benda yang kita tak expect kena buat, dah kena buat..... (apa I karut nih).





Soalan: Best ke jadi pensyarah?

Ok, berbalik pada persoalan best ke jadi pensyarah. I definitely say YES! Memang minat I dari dulu nak jadi cikgu and seangkatan dengannya I enjoy! Lagipun, I suka bercakap dan meng-explain-kan sesuatu. Enjoy owhhhh! Tanggungjawab pensyarah ni sama je macam cikgu. Kena mengajar etc. Tapi yang untung pensyarah ni ajar budak-budak yang dah besar dan sudah mampu berfikir. Almaklumlah.. lepasan sekolah... Jadi minded tu tidaklah terlalu childish (btw some adalah). But I do enjoy every moments bila mengajar dorang -____-". Tahukah anda bila kita mengajar ni actually at the same time kita pun belajar jugak. Jangan hingat pensyarah semua ni dah pandai (btw memang pandai huahuahua). sometimes, setudents ni tahu apa yang kita tak tahu. I mengaku! And kita ni janganlah jd BS (bodoh sombong) tak ngaku kepandaian mereka ni. Kita belajar dengan dorang. Serious seronok!

Soalan: Stress??

Mana ada kerja tak stress. Kalau fikir stress. Ada lagi kerja yang laaaaagggggiii stress. Contohnye kerja VIP. lagi terok melibat nyawa dan jiwa raga. eheh nak jugak sebok ye. ;p. Tapi fikir positif aje. And sentiasa terbuka dalam menerima. huh serious I dah jadi counselor ke? muahahaha. Stress pensyarah ni ada masa-masanye jugak. Selalunya stress datang masa hujung semester yang mana kena marking semua paper lepas tu nak kena upload markah budak. Masa tu memang jangan kacau ah! Mau ada yang kena hempuk dengan pc/laptop ni kang. Buat ah kalau beraniiiii! Lagi satu masa ngajar ada few setudents cumilll create problems -____-". Masa ni stress jugak tapi yela, orang kata pandai-pandailah handle jangan lebih-lebih. Macam I, I suka buat dekkkk aje -____=

Sebab kalau kita sama naik, dorang akan triple lagi sama naik. I selalunye memberi natijahnya pada hujung semester. So kalau tak nak kena natijahnya pada hujung semester.. buatlah baik berpada-pada, buat jahat jangan sesekali.

Soalan: Garang ke you ni??

Owhhh cannot answer this question doeee teheeeeeeeeee. Sila jawab bagi pihak I ye muahahaha.

Soalan: Students baik-baik ke??

ehhhhhh baikkkkk. Mana ada students jahat. Tengok.. hidup je I pada hari ni. Kalau tidak, first day masuk kelas mesti dah kena tembak/belasah/ragut etc...  -____=

Soalan: Nak tak tukar profession??

Hmmm maybe tukar jadi fulltime housewife kot muahahahahaaaaa.

Soalan: Nervous tak masa mengajar kat depan students??

Tak nerves lu cakap?? Nerves ah! eheh ni terjadi masa first time masuk kelas pada setiap permulaan semester. Tak taulah. I nerves gitu. Tapi untuk 15 minutes pertama je. Lepas tu.. Ok lah. Ala2 nak adapt dengan new semester. Alaaa.. Masa belajar dulu kan selalau buat presentation kan?? kan?? hah lebih kurang lah. Tapi bila ngajar lagi santaiii wa cakap sama lu. Nak pulak kalau students yang very the hyperactive tahap dewa, mau enjoy every seconds. Tapi kadang-kadang rasa gak macam nak penampau muahahaha +____+"

Soalan: Pernah tak tiba-tiba blank masa ngajar??

Standard ah tuh! Mana ada enjin ketapi tak rosak. Mana ada kereta tak breakdown. Otak pun kadang-kadang camgitu jugak. Tapi relax sudah. Lagi baik jom tukar topik yang lebih interesting untuk mengalihkan perhatian kanak-kanak ni pada perkara yang lain. Strategy: Cepat-cepat stori pasal latest movie kat wayang sekarang ni. Perghhhh macam baru lepas kena cili mulut dorang. Pok pek pok pekkk.... See selamattttt dah... ;p

Soalan: Tak penat ke bercakap??

Ehhh tahulah kerja sebagai pensyarah tapi tak perlu lah all the time kita je nak kena bercakap. Bagilah peluang untuk students bercakap pulak. Ni bukan sesi ceramah 3 jam. hoh! Kalau kita bercakap, nescaya apa yang kita cakap bukan 100% masuk kepala. Setuju? Jadi let them to talk walawehhh. Btw, I suka bercerita lari topik kalau start bercakap.

Soalan: Macam mana nak bagi students suka kat kita??

Haiyooo. subjektif jugak ni. Tak tahulah. camna nak buat hah? ada ke students suka I? huahuahua -____-" . Tapi students ni pun macam kita masa muda-muda jugak. Tanya balik diri sendiri. Apa yang korang tak suka pasal korang punya lecturer. SO LEARN LAH FROM theiR MISTAKE!!


Hah penatlah. Kalau ada soalan lagi. Sila comments kat bawah ni. Nanti I jawab. Tak larat sebab kejap lagi nak masuk kelas dah...

8 comments:

  1. mane ag best??wartawan ke lecturer??ngeh ngeh ngeh..

    -sila jgn apa-apakan mark quiz or test saya diatas soalan gurauan saya nie-

    peace :p

    ReplyDelete
  2. soalan saye berbunyi...miss sehat? miss sunyi x bile saye x de da kat kolej.. :)

    ReplyDelete
  3. Miss, banyak jgk celoteh Miss ni eh.hehe
    rindu la ng ayat belit belit Miss , bahsa melayu campoq campoq tonggang tebalik tu.haha

    Ni ecah la miss ^_^

    ReplyDelete
  4. faa: alaaa wartawan ni kena sesak2 nak tnya itu, tnya ini..kna kejar sana kejar sini. kena byk tnya itu ini..tapi lecturer students yg sesak2 nak tnya itu, tnya ini heheeheeee. students yg kejar sana sini. bestlah lectr..teheeeee. tapi wartawan lg adventure. yg allocentric boleh..(akan dpertimbangkn markahnye nnti hahahaa ;p)

    hidayah: sy sehat alhamdulillah...aduiiiii..sy rasa mcm lost something la sem ni. rasa mcm ada yg xkena la..mcm aman je.......xde bising2 dah..hahahahahaaa ;p

    ReplyDelete
  5. alaa ecahhhh....soriii..masa sy komen aritu xde lg komen ecah..huhuhuuuu..tgk tu beza 4 min je komen awk kat atas dgn komen sy ;p
    biasala..mixed omputih mmg cmni bahasa dia..hahaha
    kalu rindu nnti dtg la kolej melawat kitorg nnti..dh berjaya nnti jgn lupa kitorg..hehehee

    ReplyDelete
  6. loooo...kecik je lecturer mengajar dkt dpn tu.besar skrin dr org mengajar..

    ReplyDelete
  7. kalau saya masuk ipg (maktab) , ada kemungkinan tak kalau saya nak jadi pensyarah ?

    ReplyDelete
  8. salam lecturer.... saya pon nak jadi lecturer... tapi xtau nak apply macam mane

    ReplyDelete