Saturday, November 27, 2010

Year End Party! Makan! Makan! Makan!

Jangan terpengaruh dengan tajuk entry kali ni. Bukan party liar, bukan party buih, bukan jugak party happy birthday and bukan jugak parti Keadilan/Barisan Nasional

Just having makan-makan. Sempena year end activity (closing activity) for year 2010.

It was just a simple makan-makan aktiviti yang mana suka-suka nak buat walaupun hampir-hampir tak jadi sebab gaji tak masuk lagi muahaha. Bakar-bakar ayam, daging, ikan, sotong yang di-marinate etc bihun sup, cendol, spagheti, lasagna pizza, ikan celup tepung kuih-muih, kek-kek etc lepas tu borak-borak, bergurau senda, lepak-lepak, ambil-ambil gambar, gila-gila, drop-drop etc. Habis semua bau asap. Masuk dalam kereta, bau asap tak ingat. Thanks to our venue's sponsor. Sangat berbesar hati menerima kehadiran kami semua yang macam excited nak berbarbeque. Thanks to additional makanan-makanan lain yang di-sponsor-kan eventho kami-kami ni just mintak sponsor venue je ;)

Lebih kurang macam potluck jugak la sebab masing-masing contribute juadah masing-masing. walaupun dalam keadaan tergesa-gesa tapi berjaya disiapkan muahaha.

Ini yang I buat untuk makan-makan party ni yang tak seberapa. Maaf sangat kelam kabut sebab start masak dekat pukul 2.30, and the event start lepas Asar. Lepas tu kena rush pergi tempat kejadian teheee.

Menu 1:
Spagheti Campur-campuran Rendah Lemak



 Segala benda dah dimasukkan. Tambah bawang putih and bawang besar yang di-blend. Tambah cili giling (ala-ala malay cuisine la)


     Button mushroom dah keluarkan air lebihan so jadi more berkuah. Tak payah dah tambah air banyak sangat untuk kurangkan tomato paste yang pekat. Tunggu mendidih blup blup..



Maaf serabut sikit tumisan di dalam kuali. Kalut..kalut..



Chicken meat ball yang selamat digentel-gentel jadi bulat tapi tak lah bulat sangat. Perap dengan Italian Seasoning Whole, Serbuk Lada Hitam, Serbuk Lada Putih, Minyak Bijan dan garam secukup rasa. (nak sedap, tumbuk cili hidup dan gentel sekali. Baru rasa pedas-pedas sikit).



Rebus semua sekali selagi muat periuk. Cepat sikit siap. Air rebusan I tak buang sebab nak rebus kepingan lasagna pulak. Pati-pati yang keluar dari chicken meat ball tadi boleh diserap oleh lasagna pulak teheee.


Spagheti tak sempat nak rebus sebab ter-over run. Kena terus prepare untuk next dish. Lasagna Pizza. So I bawak sebungkus spagheti untuk 10 orang makan atau maybe lebih kot, ke tempat kejadian. Tumpang dapur orang. muahahaa.

Menu 2:
Lasagna Pizza Egg Cheese.

 I guna lasagna egg. Lebih garing kalau guna lasagna egg. Rebus guna air rebusan chicken meat ball yang tadi.


Lasagna pizza yang sedang berada dalam sauna.



Ini hasil lasagna pizza yang dimaksudkan (yang color kuning tu). Memang agak selekeh presentation-nya tapi delicioussss wakaka.


Yang bread dalam kertas color putih tu actually I nak buat garlic bread. tapi tak sempat buat and ingat nak buat masa kat tempat kejadian. Unlucky I terlupa bawak butter. Bawang putih boleh pinjam kat tuan tumah tapi segan la teheee. Lain kali I buat naaa..

Ok, secara bangganya, nanti datang buat dekat rumah I ok. Excited lak. Best-best..

4 comments:

  1. dimanakah tempat kejadian tersebut?

    ReplyDelete
  2. tmpt kejadian masih dibwh pengawasn polis..heheheeee

    ReplyDelete
  3. adakah di jitra??
    or hospital???
    masih tertanya2~

    ReplyDelete
  4. kat jitra la..saje memeriahkan suasana nan permai..wakakaa

    ReplyDelete