Monday, August 23, 2010

Nama Arab Saya

Fuhh fuhh habuk dah lekat kat blog I ni. Sila ketepi I nak tulis something. I sangat teruja sejak dua menjak ni ataupun lebih tepat sejak bergelar setudent lagi. Kalau dulu orang cakap nama I pelik (tapi ada jugak cakap nama I chantekk, unik, sedap, dan menarik (ni I saja tambah tapi betul I tak tipu)). Kawan-kawan I dulu memang la among orang-orang melayu sebab I masa tu lembab sikit dalam berkawan. Maka I takut nak cakap dengan orang bukan melayu. Yang I nak story you.. Sejak dua menjak (ulang balik ayat kat atas) I berkenalan dengan orang-orang bukan melayu (bukan orang cina, India atau Kadazan) masa study kat UUM la. Ada la kawan Algeria, Palestin, Somalia, Syria, Jordan dan lain-lain. So far orang putih takde lagi banyak yang kulit hitam macam I. Kalau dulu kalau zaman sekolah I bagitau nama I, mesti dorang gelak sambil cakap.. "nama hang nama India ke?" Cehh kurang ajau punya mulut. NESMA. Bunyi macam ala-ala hindustan Tamil punya nama dorang cakap. Tak apa I tak kesah sebab I bangga nama I unik hikhikhik. Lagipun I punya parents yang kasi jadi I mesti bangga la.

Ok back to our main topic. Masa I kenal-kenal dengan kawan-kawan international I ni so ada la sesi memperkenalkan nama (bukan icebreaking macam sesi orientasi tu. Just berkenalan-kenalan sendirian berhad je). So I dengan bangganya cakap la nama I Nesma Husain. Ni nama pendek la. Nanti kalau cakap nama panjang yang ada enam suku kata + 16 huruf tu, I rasa mau kena operation lidah dorang ni. Lepas tu yang I excited bila dorang cakap. Wauu "Arabic name!" hikhikhik. Yang lagi best bila yang si Algerian ni cakap "Are you mixed. I mean half Malay and half Arab?" ngeh ngeh ngeh.. Lepas tu I terfikir gak. Muka I ni ada rupa arab ke? tehehe. Terus I pandang cermin (ni I tipu) Arab kan chantek, hidung mancung (I kembang), kening lebat (I lukis sendiri), mata galak (I mata besar), kulit gebu (I hitam pun tak, coklat pun tak, pinky gitu) (hahaha sila jangan cakap I perasan).

I ingat end of story kat situ je. Last class on last Saturday, my Palestian friend approached I (bukan ngurat ok hikhikhik). Dia cakap, "I want to show you something next class". Dalam hati I dah whispering "Apa kejadah pulak mamat ni nak show aku". I pun buat-buat macam shocked. "Show what?". Then dia jawab. "A video of Nesma dancing. Nesma song and an Arabic singer named Nesma". Sambil dia senyum kambing. Hahaha wooww sangat teruja ok dengan semangatnya nak membuktikan nama I memang nama Arab. wiuwiuwiu..

Tapi belum sempat dia nak kasi I next class.. I dah cari sendiri kat youtube on Nesma video. So next class I just buat-buat surprise keatas kesemangatan beliau tu. teheehehee..

Guess apa yang I dapat dari pencarian I tu..

TARRRAAAAAAAAA..........




Ok this one I dah faham why dia excited + senyum kambing sangat nak tunjuk I video Nesma Dancing. Damn sangat tak seswaiii ok.. hahaha

Setakat menari menggeliat menggeliat macam ni, I hari-hari buat. Tak kisah pun.. Yela I bila bangun tidur je mesti mengeliat punya. So apa yang best sangat menggeliat kat atas tu??





Ni featuring nesma ye.. I tak tau apa yang dorang nyanyi tapi maybe I boleh minta ustaz tolong translate ok. Tapi I nak share comments dari komentar yang dah comments kat vieo youtube ni.. Sila baca..

just amaizing!

Hi Masha. fine playing.
  
es lo mas bello !!

A dancing poem !!! lovely Nesma !

Wooww comment yang last tu I sukaaaa... ;p

Banyak lagi la video nesma ni. Sila la search ya.. hihihihi ;)

I rasa kalau la ada dinner tema arab, I nak menari gelek-gelek macam kat atas ni kot. baru kena.

Then tiba-tiba datang imaginasi yang bodoh secara tidak dipaksa... "Zaman pyramid dulu ada ke princess nama Nesma ek? Mesti cun macam cleopatra ahaks"




4 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. insyaAllah wehh aku tak mau aa be close friend dgn dorg..aku baca kat hot story kat paper pun takut. dorng ni amik kesempatan byk. jd keldai dadah la..kena bwk lari la..Ya Allah jauhila aku dr sume ni..

    ReplyDelete
  3. yes, bahaya. hensem mmg hensem, ada yg ckp depa suka malaysian girl sbb kecik2 comel lote, jln xbegegar lantai
    muahahhahahah

    ReplyDelete
  4. kuang kuang..xpa..aku jln bg gegaq laa..baru depa tak mau kot..wahahahaaa

    ReplyDelete