Wednesday, October 19, 2011

Manusia yang berlagak pandai - sipi je nak kena tampar

Assalamualaikum

Perkara ni bukanlah my very first time menghadapinya. Dah banyak kali dah. Biasala manusia. I pun kadang-kadang berlagak pandai jugekkk ;p. Kalau uollssss nak tahu, masa zaman belajar I dulu, sesiapa je yang berlagak pandai, we called them as BS! bodoh sombong!. So short form-nye hanyalah BS. So tidak adalah si manusia berkenaan tahu we call him/her bodoh sombong.

Tapi I ada al-kisah si manusia ni yang ter-OVER berlagak pandai!
That day....
He came with his wife and his daughter to survey-survey some courses offer in KPTMAS. Kebetulan pada masa berkenaan, no one in the office, there is only few staffs sahaja. So I pun pergi entertain this family ni. So all the customer service skills I pun keluarlah kan.

Mula-mula I hokey lagi la. As he listens macam new things to him. Tapi aisehhh.. sekali dia interupt daaaaaaa...
Masa ni I start bengang sebab caranya macam he knows every-single-things pasal coursees, loans, scholars etc etc...
Masalahnya ialah, apa yang dia cakap tu adalah information 2 3 tahun yang lepas. Sekarang semua maklumat-maklumat tu dah di-update-kan dan diubah mengikut kesesuaian. Contohnya, dulu nak apply loan MARA, 3 credits pun boleh, tapi sekarang 5 credits dah.

He keeps talking yang kakak pada anak perempuan dia tu duduk dekat KPTM ***** (sila teka). Boleh je apply MARA even 3 credits. Course requirement sepatutnye macam itu macam ini bla bla bla... Aisehhh..
Sekarang ni ENCIK ke yang Dato' Presiden KPTM atau ahli lembaga pengarah MARA ke apa ke yang sesuka hati nak cakap syarat-syarat kemasukan macam ini macam itu??

DAN dia ni pun dok hilite... "Saya taula.. anak saya semua dah masuk ipt dah..."
Serius.. Time ni memang I rasa macam nak tampar je!
FYI.. KPTM **** adalah branch KPTM yang paling low okey.... tak ada credits pun boleh masuk hokey!!!

Maybe at that time dia ingat I kerani je kot. Okey..okey..okey...
Sabar lagi.

Sampai la satu tahap dia cakap...
"anak saya yang dapat result elok dari kawan-kawan dia tak dapat masuk mana-mana, tapi kawan-kawan dia yang result lagi teruk dapat masuk" sambil menunjukkan pada anak perempuannye itu.
(sorry-lah, I tengok atas bawah anak dia..hmmmm..datang nak apply masuk kolej-macam ni ke gayanye?? you all you all sendiri fikirlah)
Kalau masuk kelas I ni... Habislah cik kak....

I pun balas balik..
"macam ni lah.. Jangan cakap panjang. Boleh tak kalau encik tunjuk result anak encik? Senang saya nak tengok mana course yang sesuai...."

TARAAAAAAAAAAAAAAAAA

=_="

no wonder lah....

Memang jenis family yang berlagak pandai!!

Gred yang I nampak hanyalah E & G

p/s agaknya anak dia cakap kat bapak dia ni.... E is for Excellent.. G is for Good...

Thank you!!

1 comment:

  1. hahahaha... i like point yg E 4 excellent tu miss!
    ape2 pon sabo je la miss

    ReplyDelete