Wednesday, June 8, 2011

Kisah Sate

Ehh macam mana eja sate in a right way? Is that s.a.t.e or s.a.t.a.y or maybe s.a.t.e.y..

Ok I memang penggemar satay habis mampu menjilat pinggan tinggal batang lidi tu I tak telan sekali. I don't know why-lah kan I ni obsess dengan this kind of Malaysian food ni. Tapi mesti korang pun sama gak kan suka sate kan. Tipulah kalau korang cakap sate ni like..yewwwww!

Bila time nak beli satay kat pasar malam especially, I akan teringat masa zaman sekolah rendah. Masa zaman sekolah rendah I dulu, tapak pasar malam betul-betul depan sekolah. Balik sekolah je (kalau sesi petang) of course I akan singgah punya kat pasar malam tu. Heee. At the same time mesti kena marah kaw kawww dengan puan Shamsiah sebab balik lambat T___T. Tapi well jiwa kental, insaf hari tu je, minggu depan buat balik.

Kalau dulu, bawak RM2.00 pergi pasar malam rasa macam..haaaa kau, aku boleh beli semua benda yang dijual kat pasar malam tu. DUA HINGGIITTT tu. Memang tahap heaven la. Belanja sekolah seingat I dalam 7 kupang. Eh for not Kedahan, 7 puluh sen = RM0.70. Makan time rehat, just RM0.30. Selebihnya I simpan buat nak pergi pasar malam. Sekarang kalau parents bagi RM0.70 pergi sekolah?? Owh tak cool sangat.

First gerai yang I akan singgah of course la gerai satay. huhiii. For your information, satay dulu just RM0.15 per cucuk hokey!. But now? RM0.60 per cucuk. Itu kalau satay biasa. Kalau satay kajang? hmmmm

Ingredients still sama kan? Arang, lidi, minyak, rempah, ratus bla bla bla and of course the meat and beef. Beza gile kan? Ok fine. Minyak naik dowww (ikut setudent I saying this word)

Ok lah. Tak kisah la part tu sebab sekarang tak de hal sangatlah setakat nak melantak 10 batang sorang kau tahu?? heh -___-"

Seingat I, masa zaman sekolah rendah dulu, I boleh beli dalam 3 cucuk je. RM2.00 I bawak. Apa barang boleh beli? Sedih ah. Bawak balik 3 cucuk dengan hati rasa sungguh gembira tak terhingga. Bawak palstik kecik ada 3 cucuk sambil terhoyong hayang sayang gila nak makan. Rasa macam terus nak bubuh dalam almari tayang kay semua. Nak pulak, buat kedekut dengan along, angah and adik. Muahahaa. ehh 3 cucuk kang bagi sorang satu I dapat apa? huh dasar kedekut memang camgini kan?

Tapi sekarang, 30 cucuk aku bantai!!

Tak de tak de memang betol I belasah 30 cucuk sorang pun lepas tekak I ni. Serius tak percaya? Silalah jangan percaya. Mestilah I tipu! Of course lah kali ni, or dalam erti kata lain zaman sekarang ni agak-agak dah berduit sikit ni kan, tak de lah beli 3 cucuk lagi. Haruslah beli 30 cucuk bagi along, angah, adik, mak and ayah. Baguskan I ni. Pergi pasar malam I call dulu, "rogerrr..mau makan apa, hah order..order!!?" sah-sah masa masuk gaji teheeeeeee >.<

Ehh budak-budak... Kaki ayam goreng pun I beli tau. Harge RM0.10 kalau tak salah. hah anak sapa laaa tu kannn???

No comments:

Post a Comment